Ga naar de inhoud
Terug naar alle artikelen

“Hoortoestel alleen is vaak onvoldoende.” zegt Saïd Bellari

“Een hoortoestel alleen is vaak onvoldoende om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen, waarmee slechthorenden te maken hebben, om te gaan. Mensen vragen lang niet altijd hulp. Toch blijkt uit het onderzoek dat mensen wel behoefte hebben aan mentale zorg en ondersteuning en deze niet altijd krijgen. Het bieden van handvatten is voor mensen met gehoorverlies van essentieel belang om sociaal weer te kunnen participeren, en om gezond en gelukkig te leven.”

Saïd Bellari, psychiater bij GGMD

Uit het onderzoek komt naar voren dat 39 procent van alle mensen die gehoorverlies ervaren, maar geen hoortoestel dragen, hier al langer dan vijf jaar mee rondloopt. 44 procent van hen heeft het gehoorverlies ook nog nooit laten onderzoeken door een hoorspecialist of een huisarts. Het fysieke probleem wordt dus vaak niet direct erkend, laat staan de mentale klachten die hiermee gepaard gaan.

Het onderzoek laat zien dat gehoorverlies van invloed is op de mate van geluk. 38 procent voelt zich minder gelukkig vanwege gehoorverlies. Ook ervaren mensen onzekerheid (44%) en schaamte (32%), wat mogelijk een rol speelt bij het negeren van de klachten.

Mentale problemen door gehoorverlies

Fade-out is de verzamelnaam voor de (vele) mentale gevolgen van gehoorverlies. Gehoorverlies leidt tot een afname van mentale prikkels, wat invloed heeft op perceptie van de omgeving en stimulatie van de hersenen. Wat weer gevolgen kan hebben voor de mentale gesteldheid, sociale activiteit en zelfs levensvreugde van mensen. Hoe minder een persoon hoort, hoe minder ze geneigd zijn te participeren in de samenleving.

Contact

Adres:
Bisonspoor 3002
3605 LT Maarssen

Locatie Fade-Out