Email:
info@stopfadeout.nl
Geruisloos vervagen
Stukje bij beetje leidt fade-out tot afstand tussen familie, vrienden en de samenleving. Dat begint klein, met minder meepraten aan de eettafel of vergadertafel. Maar het kan uitgroeien tot eenzaamheid, sociaal isolement, minder levenslust en zelfs tot depressie en dementie aan toe! Langzaam, geleidelijk, alsof je stilletjes vervaagt naar de achtergrond. Dit heet fade-out.
Fade-out is de verzamelnaam voor de (vele) mentale gevolgen van gehoorverlies. Gehoorverlies leidt tot een afname van mentale prikkels, wat invloed heeft op perceptie van de omgeving en stimulatie van de hersenen. Wat weer gevolgen kan hebben voor de mentale gesteldheid, sociale activiteit en zelfs levensvreugde van mensen. Hoe minder een persoon hoort, hoe minder ze geneigd zijn te participeren in de samenleving.
Zelfs voordat gehoorverlies zelf problematisch wordt, kan de mentale schade die het stilletjes veroorzaakt dat al wel zijn. Uit onderzoek blijkt dat de kans op fade-out verschijnselen significant toeneemt met elke decibel gehoorverlies. Maar toch hoor je er niemand over. Met alle gevolgen van dien, voor mensen, families en onze samenleving.
Fade-out is een vicieuze cirkel. Wat begint met een neurologische onderprikkeling door gehoorverlies, leidt geleidelijk tot ongemak in sociale situaties, waardoor je je steeds minder mengt, wat weer leidt tot verdere onderprikkeling en groter ongemak. Langzaam – haast onmerkbaar – maar zeker kom je terecht in een cirkel van sociale en mentale vervaging.
We weten dat de gevolgen van gehoorverlies veel verder gaan dan alleen ‘minder horen’. Toch ligt de focus vaak op wat er zich ‘in de oren’ afspeelt en niet voor wat ertussen. Het is tijd voor verandering van de hoorzorg, waarbij er evenveel aandacht is voor het mentale aspect van gehoorverlies. De roep om mentale hoorzorg groeit. Laten we samen die roep versterken!
Adres:
Bisonspoor 3002
3605 LT Maarssen
Email:
info@stopfadeout.nl